proc-jsou-brokovnice-zoli-tak-spolehlive_ico.jpg

Proč jsou brokovnice ZOLI tak spolehlivé?

Zbraně
Publikováno dne: 08.07.2021
Platí, že čím vyšší jsou vaše očekávání spojená s výkonem střelné zbraně, tím konstrukčně náročnější bude dosažení rovnováhy takových očekávání se spolehlivostí. A obráceně: čím jsou nároky na výkon třebas brokovnice naopak obyčejnější, tím snazší je jejich dlouhodobé zajištění. Jak z toho ven?

detail brokovnice Antonio Zoli Z-Sport HR

Společnost ZOLI se nikdy nezdráhala brát při konstrukci svých brokovnic na sebe náročné úkoly spočívající ve funkční kombinaci: mimořádný výkon + spolehlivost po celou dobu životnosti. Jak takového cíle v Zoli dosáhli? Jednoduše tím, že specifické technické prvky jejich brokovnic mají přednost před čímkoli jiným.

A co subjektivní vnímání z pohledu střelce?

Je tu ale i jiný pohled. V průběhu posledních několika let je poptávka na trhu se zbraněmi stále více určována subjektivním vnímáním střelce / lovce. V ZOLI toto nepouštějí z mysli, přesto se neodklonili od důrazu na význam technických základů celého konstrukčního procesu nových modelů brokovnic.

Překvapivá analogie: závodní auta

Vývoj každé nové lovecké nebo sportovní zbraně vždy začíná zevrubnou analýzou. Na základě výsledků této analýzy pak u ZOLI hledají cíle, jejichž splnění je potřebné k dosažení specifických funkčních parametrů zbraně. A jak už víte: i k zajištění jejich dlouhodobého zachování. Úsilí o dosažení dokonalé rovnováhy mezi extrémním výkonem a jeho dlouhou životností nachází překvapivou analogii v oblasti automobilových závodů. A konstruktéři společnosti ZOLI nacházejí skutečně u závodních aut inspiraci při navrhování technických řešení pro své brokovnice.

Základní kameny pro spolehlivost brokovnic pokládají u ZOLI  již během fáze technického vývoje: znovu a znovu se vracejí k důslednému uplatňování vlastních vytříbených technických řešení. Mezi ně patří například:

  • výroba závěrů z plných bloků
  • používání kované oceli,
  • pokrokové způsoby povrchové úpravy
  • uzamykací systémy s celistvou závorou
  • pájení hlavňových svazků stříbrem,
  • vedení úderníků v pouzdrech atd.

Zpátky k rýsovacímu prknu

Samozřejmě, ani u ZOLI neusínají na vavřínech. Proslulou spolehlivost svých zbraní dále posilují dalším sledováním zbraní při střelbě, servisním zajištění a, co je zvlášť důležité, spoluprací přímo s jejich uživateli – vámi střelci. Právě střelci brokovnice podrobují těm nejtěžším zkouškám – při střelbě na soutěžích a lovu.

A kruh se uzavírá: po tom, co u ZOLI nashromáždí od těchto střelců užitečné informace, se vracejí k rýsovacímu prknu a pokračují ve zdokonalování svých střelných zbraních. Jak sami říkají: „S cílem učinit z nich etalony nejvyšší kvality, jaká je na trhu dostupná.“

Zdroj: katalog ZOLI


Zbraně ZOLI

Ikona brokovnice Antonio Zoli Z-Sport
» Brokovnice Antonio Zoli Z-Sport
  Ikona brokovnice Antonio Zoli Z-Sport HR
» Brokovnice Antonio Zoli Z-Sport HR
  Ikona brokovnice Antonio Zoli Z-Trap HR
» Brokovnice Antonio Zoli Z-Trap HR

Celý katalog Proč ZOLI?

Přidejte svůj názor
Přidáním komentáře souhlasíte s podmínkami pro diskuzi a zároveň potvrdzujete, že Váš komentář není v rozporu s platnou legislatívou ČR či dorbými mravy. Vyhrazujeme si právo Váš komentář smazat v případě, že porušuje výše uvedené.

Přidat komentář